Samsung a Spotify se spojují. Hlavně proti Applu

Akcie Spotify povyskočily o 6 %. Za růstem, který další vývoj částečně umazal, stojí oznámení o spolupráci se Samsungem. Díky ní bude v každém novém mobilu od Samsungu nainstalovaná aplikace Spotify. Firma si od dohody slibuje miliony nových uživatelů.

Největším konkurentem obou společností je Apple, podle analytiků je proto jejich kooperace přirozená. Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů s operačním systémem Android a Spotify právě takového partnera potřebuje, aby mohla soupeřit s Pandorou a dalšími, ale hlavně s platformou Apple Music, napsal magazín BGR.

Podle finančního analytika společnosti Patria Finance Jána Hladkého má nebývalý růst akcií Spotify i další důvody. Zmiňuje plnění plánů a přijatelnou cenu služby. „Opomíjet nesmíme ani fakt, že se Spotify pohybuje v odvětví, které je poměrně dobře odstíněno od obchodních sporů, které nám dnes kvetou po světě,“ dodal pro E15.cz.

Od dubna tohoto roku, kdy přišlo Spotify na burzu, stouply její akcie o 27 %. Před měsícem Spotify zveřejnila, že počet aktivních uživatelů vystoupal na 180 milionů a značně tak předčil odhady analytiků. Jen oproti minulému roku vzrostl počet o přibližně 30 %. Přes 83 milionů uživatelů si za aplikaci platí, mohou ji tedy využívat neomezeně a bez reklam.

Právě díky navýšení počtu uživatelů očekává deník Wall Street Journal zvýšení příjmů Spotify v roce 2019 o 29 %. Ovšem navzdory rostoucím prodejům se společnost stále pohybuje v červených číslech. Její provozní ztráta v posledním čtvrtletí činila 90 milionů eur.

Spotify nebo Apple Music? Služby se přetahují o uživatele, buďme za to rádi:

Diskuze (42) Další článek: Za rok a půl končí Windows 7. Hlavně firmy mají nejvyšší čas přejít na Desítky

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , Minulý rok, Rostoucí prodej, BGR, Analytik, Finanční analytik, Aktivní uživatel, Provozní ztráta, Aplikace, Obchodní spor, Poslední čtvrtletí, Wall Street Journal, Samsun, Pro +, Uživatelé, Největší konkurent, Navýšení počtu, Euro,