Wikipedie dnes nefunguje. Víme, jak omezení snadno obejít

Wikipedie dnes nefunguje. Víme, jak omezení snadno obejít
  • Česká mutace Wikipedie je dnes oficiálně mimo provoz
  • Autoři tak protestují nové evropské směrnici o autorském právu
  • Omezení však v případě nutnosti můžete obejít, stačí například aplikace

Mnozí uživatelé internetu si dnes nedovedou život představit bez Facebooku, jiní bez vyhledávače Google, další například bez Wikipedie, rozsáhlé encyklopedie, kde lze alespoň v základu najít vše potřebné. Jenže pokud jste se o to pokusili kdykoliv během dnešního dne, zřejmě jste nepochodili. Stránka se sice začne načítat, ale po pár vteřinách obsah zmizí a vy jste svědky protestní stránky. Oč jde? Evropský parlament bude hlasovat o nové evropské směrnici o autorském právu. Ta přinese nové povinnosti pro webové stránky, které sbírají a organizují zprávy (článek 11) a nutí platformy k proaktivnímu prohledávání všech nahraných materiálů a k automatické blokaci všech potenciálních porušení autorských práv (článek 13). Případné změny mohou ovlivnit i Wikipedii a její zástupci tímto protestem apelují na uživatele, aby oni následně oslovili zástupce v Evropském parlamentu.

Wikipedie

Wikipedii přesto potřebuji!

Dnes jsou pro nás mnohé věci naprostou samozřejmostí a o jejich důležitosti se přesvědčíme většinou až ve chvíli, kdy skončí, nebo dočasně nefungují. Může to být případ i české Wikipedie. Běžně se k obsahu české Wikipedie dnes nedostanete a to jak z desktopu, tak na mobilním telefonu. Existuje však několik velmi jednoduchých triků, jak obsah Wikipedie využít i dnes.

1. Stáhněte aplikaci Wikipedie

Vůbec nejjednodušším způsobem je stažení oficiální aplikace Wikipedia z obchodů Google Play nebo AppStore. Aplikace je zdarma, po prvním spuštění jen zvolíte českou mutaci a můžete vyhledávat libovolný termín. Veškerý obsah se skrze aplikaci zobrazí.

Aplikace Wikipedie

Stáhnout Wikipedie

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

2. Mám Android, ale chci zůstat v prohlížeči

Stahovat si kvůli jednomu dni aplikaci navíc se vám možná nebude chtít. Nevadí. Můžete využít internetový prohlížeč a jeho režim čtečky. Velmi pohodlně jej najdete například v prohlížeči Firefox. Jde o tlačítko přímo vedle box s adresním řádkem. Vyberete Režim čtečky a kompletní textový obsah vyhledaného pojmu je vám k dispozici.

Wikipedie a režim čtečky v prohlížeči Firefox

3. Mám iOS, ale chci zůstat v prohlížeči

Stejně jako uživatelé Androidu mají i majitelé zařízení s iOS možnost se k obsahu Wikipedie dostat, a to přímo z nativního prohlížeče Safari. Ani jemu totiž nechybí praktický režim čtečky.

Režim čtečky a Wikipedie na iOS

4. Mám macOS

I ve čtvrtém bodě platí stejný postup jako v bodě číslo 3. Máte-li počítač s macOS, můžete si v prohlížeči Safari aktivovat režim čtečky a obsah Wikipedie pročítat.

5. Mám Windows

Není překvapením, že stopku vám nevystaví ani Windows. Například do prohlížeče Chrome můžete doinstalovat doplněk režimu čtečky Reader View. Po instalaci se vám aktivaci režimu objeví v pravém horním rohu.

Wikipedie
Wikipedie v prohlížeč Chrome s rozšířením Reader View
Diskuze ke článku
Jarda
Nebo použít WikiWand
pavel tesař
to jsou jen kecy, tento článek je možná několik dnů starý a jeden nebo víc roků ne, wikipedie funguje normálně, testoval jsem to dnes a wikipedie fumguje
pavel tesař
proč někde se musí kecat, na světandroida psali samsung možná po vzoru xiaomi možná nasadí reklamy do one ui, a někdo tam psal v příspěvcích že jsou to jenom kecy, zde na mobilenet psaly že wikipedie nefunguje, a wikipedie funguje normálně, snad chcou vystrašit lidi
pavel tesař
kecy jak důležitosti jsou zkaženy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze