Wearables Fitbit umí nově změřit okysličení krve, předběhlo Apple Watch

5
Wearables  Fitbit umí nově změřit okysličení krve, předběhlo Apple Watch
  • Funkci zprovoznila aktualizace
  • SpO2 je prozatím dostupné uživatelům v USA
  • Nově je možné detekovat například spánkovou apnoe

Fitbit, který nedávno odkoupil Google za astronomických 48 miliard korun, nově umí na některých chytrých hodinkách/náramcích změřit úroveň okysličení krve uživatele (SpO2). Funkce, kterou známe například z cenově dostupného chytrého náramku Honor Band 5, se tak u wearables Fitbit objevila dřív než u populárních hodinek Apple Watch, jež dominují segmentu wearables.

Výrobci Fitbit i Apple přitom evidentně vybavili své produkty potřebnou technologií už před několika lety. Fitbit například zmínil přítomnost SpO2 senzoru již v roce 2018 a podle 9to5mac.comdisponovala tímto senzorem již první generace Apple Watch z roku 2015. Přesto na Apple Watch stále tato funkce, kterou by bylo možné zpřístupnit aktualizací systému, dostupná není.

Novinky u Fibitu si všimli nejprve uživatelé v USA, kteří si mohou prohlížet SpO2 data v přidružené mobilní aplikaci. Schopností změřit okysličení krve disponuje Fitbit Ionic, řada hodinek Fitbit Versa a Fitbit Charge 3. V aplikaci se rovněž uvádí, že úroveň SpO2 představuje pouze odhad. Okysličení krve je sledováno během spánku, kdy lze detekovat potenciální problémy jako například spánkovou apnoe, kterou dokáží rozpoznat například i Withings ScanWatch.

Fitbit SpO2