Vyzkoušeli jsme, jak fotí Sony Xperia 1 III s variabilním teleobjektivem

Vyzkoušeli jsme, jak fotí Sony Xperia 1 III s variabilním teleobjektivem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Všechny tři fotoaparáty na zadní straně mají rozlišení 12 Mpx
  • S variabilním teleobjektivem lze přiblížit na 2,9× a 4,4× úroveň
  • Podívejte se, jak Xperia 1 III fotí v různých světelných podmínkách

Xperia 1 III si po dubnovém představení dala pořádně na čas, což jen posílilo naši zvědavost ohledně fotoschopností vlajkové lodě Sony. Fotovýbava telefonu je i tentokrát do velké míry identická s předchozí generací. Trojice snímačů na zadní straně si tak zachovává rozlišení 12 Mpx i senzor ToF.

Hlavní změnou si prošel teleobjektiv, který je nově usazený à la periskop a najdeme jej úplně dole. Variabilní ohniskové vzdálenosti bylo dosaženo souborem pohyblivých čoček, zatímco běžné teleobjektivy mají čočku zafixovanou, tedy i pevně danou ohniskovou vzdálenost. Sony se přitom volbou ohniskových vzdáleností, respektive úrovní přiblížení, mohlo trefit do vkusu mnoha uživatelů, kteří tvrdí, že optický 5× nebo snad 10× zoom v praktickém životě využijí minimálně. V případě Sony lze přiblížit na úroveň 2,9× a 4,4× optického zoomu. Rozdíl mezi těmito úrovněmi přiblížení není nijak markantní, jak si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Standardní senzor Variabilní teleobjektiv Širokoúhlý snímač Selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.7 f/2.3, f/2.8 f/2.2 f/2.0
Velikost snímače 1/1,7" 1/2,9" 1/2,6" 1/4"
Velikost pixelů 1,8 µm ? µm ? µm 1,12 µm
Ohnisková délka 24 mm 70, 105 mm 16 mm 24 mm
Stabilizace optická stabilizace optická stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Rozsah objektivu 82° 34/23° 124° 78°
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx 8 Mpx
Ostření Dual Pixel PDAF Dual Pixel PDAF Dual Pixel PDAF Fixní

Všechny snímky byly pořízeny „na automatiku“ bez dalších úprav, manuální úpravy expozice či zaostřování. Fotografie si můžete jako vždy přiblížit pomocí nástroje lupy a v komentářích se podělit o vaše hodnocení.

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu 2,9× a 4,4× přiblížení + selfie kamerky
Večerní/noční snímky

Technické parametry Sony Xperia 1 III

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 71 × 8,2 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ3 2021,
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
ono se zajida nekterym ze ťikmooký ťíňan uz to umi lepe... Sony krasne dokazalo jak samo sobe podrazit nohy a ojebavat v minulosti fotaky v mobilu, pritom snimace umi velmi dobre, jen je cpali do jinych produktu. No a ted uz to asi nedelaji, ale zas se zblaznily s cenou. Ted je to za 34kk, do konca prazdnin treba pod 30 a stale to bude moc, konkurence bude stale i beze slev treba i o desitku niz. Me to bavi jak si Sony mysli, ze dela to lepsi, ale prodejni cisla zrejme ukazou opak :o))) Dnes bych do Sonyho i kvuli cene fakt uz nesel.
Michal Kostka
Michal Kostka
Když porovnám fotky s mým Vivo X60 Pro Plus, tak mě stál 19,5k a fotky jsou o level výš, nad Sony. Slabý výkon za zhoršeného světla, patrná vyšší komprese a s tím spojené slévání kresby..
Patislav Petr
Patislav Petr
Fotky během dne nevypadají špatně, ale ty noční? To je teda katastrofa! Tady jsou za konkurencí opravdu daleko
Alois Lopata
Alois Lopata
Denní fotky průměr, takhle (i lépe) fotí téměř jakýkoliv telefon nad 5000,-. Noční fotky klasicky děs. Teleskop podprůměr. Cena absurdní. To si raději koupím S21 Ultra, Mi 11 Ultra, iPhone 12 Pro Max a nebo Huawei P50 Pro - nového krále Dxomarku. Respektive nekoupím si ani jeden z nich, protože nejsem debil, abych dal přes 30k za telefon. Koupil jsem si Samsung S20 FE 5G a co se fotek týče, tak bych skoro řekl, že fotí lépe jak ta Xperia. Respektive v noci určitě, ve dne je to tak nastejno, i když myslím, že Samsung je detailnější. U Sony mi přijde, že dochází na některých fotkách ke slévání detailů a trochu se mi zdá, že telefon má někdy trošku problém s vyvážením bílé. Každopádně Xperie byly vždycky ve srovnání s konkurencí předraženým nesmyslem. A to říkám jako člověk, který se nemusí finančně nijak omezovat a má značku Sony celkem v oblibě, mám od ní 3 TV vč. 77" OLEDu a spoustu další elektroniky, ale telefon bych si od nich nekoupil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze