„Vykouslý“ Huawei P20 Lite v redakci! Zde jsou naše první dojmy

33
„Vykouslý“ Huawei P20 Lite v redakci! Zde jsou naše první dojmy
  • Huawei P20 Lite představuje díky svému výřezu v displeji pravděpodobně tu největší mezigenerační změnu v rodině telefonů Lite
  • Hardwarově ale velký pokrok nečekejte, jelikož byl nasazen procesor Kirin 659
  • Konečně je však nasazeno USB-C či duální fotoaparát

Na redakční stůl nám dorazil první člen rodiny smartphonů P20 od Huawei. Jde samozřejmě o nejlevnějšího zástupce P20 Lite, který se bude snažit navázat na úspěchy svých předchůdců. Pocitově působí P20 Lite v ruce úplně stejně jako loňský model P10 Lite. Stejné tvary těla ze skla a kovového rámu, podobná hmotnost a čtečka otisků prstů stále na stejném místě. Jen se změnil konektor, kde je konečně USB-C. Paráda.

Huawei P20 Lite

Zajímavé je také, že všechny popisky na zadní straně jsou orientované vertikálně. Když už má zkrátka telefon duální fotoaparát vertikální, tak takové budou i všechny nápisy. Ostatně právě tvary telefonu, sklo na zádech a takto uspořádaný duální fotoaparát mohou za to, že už jsme za jeden pouhý den používání slyšeli od několika lidí, zda nejde o iPhone X. A to ještě telefon ani neviděli zepředu.

Tam je totiž 5,84palcový Full HD+ IPS displej, které má v horní části výřez pro fotoaparát, senzory, notifikační diodu a sluchátkový reproduktor. Z estetického hlediska nám výřezy v displeji nijak zvlášť nevadí, ale stejně je to zkrátka nepraktické řešení. iPhone jej má, protože není zkrátka jiné místo, kam všechny senzory pro Face ID a fotoaparát nacpat, jelikož má všude jinde stejně tenké rámečky kolem dokola. P20 Lite si ale zachoval menší bradu s nápisem Huawei a ani boční a horní rámečky nejsou krásně tenké jako u Essential Phonu. Dražší modely P20 budou mít pro bradu důvod, jelikož v ní bude čtečka otisků prstů, ale zde je prostě jen zbytečné logo. Nic z toho ovšem nezmění fakt, že se zatím telefon naživo skoro každému líbil.

Jen škoda, že je stále vidět, že v současnosti není Android 8.0 Oreo ani nadstavba EMIUI 8 ještě na takový displej připravena, a tak nevypadají některé aplikace vůbec hezky a výřez občas zakrývá část uživatelského prostředí. To samozřejmě napraví tento rok Android P, ale vzhledem k tomu, že Oreo pro P10 Lite stále ještě není, zůstává otázkou, jak rychle se ho P20 Lite dočká.

Výbava se bohužel od loňska po výkonové stránce moc nezlepšila. Kirin 659 je opravdu minimální posun oproti Kirinu 658, a tak musí postačit navýšení pamětí na 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště. Prozatím si procesor dokázal s chodem systému poradit velmi dobře, ale občas si lze všimnout menšího zaseknutí animací. Nejde však o nic hrozného.

Zmínit musíme rovněž výrazně vystupující duální fotoaparát, jehož hlavní senzor má tentokrát 16 Mpx a druhý jen 2 Mpx. Sekundární senzor přitom slouží v podstatě čistě jen pro bokeh efekt v portrétním režimu. Prvních pár snímků vypadá zatím vcelku dobře, ale oproti konkurentům kolem cenovky 9 až 10 tisíc korun to není žádný zázrak. Za špatného světla je také relativně těžké dostat ostrý snímek, ale zase musíme pochválit fotoaplikaci, která je velmi rychlá.

Na vynášení jakýchkoli soudů je zatím brzy, ale už nyní lze říci, že pro majitele předchozí generace nebude P20 Lite nutným upgradem. Půjde spíše o stylovku, která se snaží zaujmout designem. Každému se „notch“ určitě líbit nebude, ale své zastánce si nepochybně najde. Vše shrneme a ohodnotím v naší recenzi, přičemž vy se můžete v diskuzi do té doby ptát, co by vás na tomto kousku zajímalo nejvíce.

Huawei P20 Lite

Rozměry148,6 × 71,2 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin
Diskuze ke článku
mrtva_zizala
tento telefon v pravde si zaslouzic oznaceni : produkt idiocie, nemuzu si pomoct. Nechte Applu jeho vykousnuti a ridte se vlastnimi napady.
Andrej
Ten kúsok miesta v displeji má skutočný zmysel, ak celý predný panel prekrýva displej a tým pádom už nie je miesto pre prednú kameru a proximity senzor. Takže keď je dole brada ako svet, na ktorú sa zmestí aj logo, tak aký má tento výrez zmysel? Žiadny. A preto pri iPhone X je to technologický unikát, pretože je v tom malom mieste integrovaná technológia, ktorá dokáže skenovať tvár trojrozmerne, zatiaľ čo u Android zariadení s dolnou bradou je to len kus nezmyselného miesta, ktoré mohol pokrývať displej a pôsobí to "debilným" dojmom.
Dave
Hnusný výřez, slabý procesor, a chtějí zato 10k to se teda v Huaweji zbláznili.
gotys
Kopírka roku!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze