Vodafone spouští gigabitovou síť pro více než milion domácností a firem

2
Vodafone spouští gigabitovou síť pro více než milion domácností a firem
Fotografie: Vodafone
  • Internet třicetkrát rychlejší, než bylo dosud v Česku běžné, je výsledkem spojení Vodafonu s bývalou firmou UPC
  • Zaváděcí cena je 399 Kč měsíčně po dobu 6 měsíců, pak bude činit 999 Kč měsíčně včetně pronájmu modemu

Možnosti připojení k opravdu rychlému pevnému internetu se ode dneška v České republice zásadně mění. Vodafone přináší něco, co tu v tomto rozsahu ještě nebylo. Už nejen pouhým desítkám tisíc, ale pro 1,3 milionu domácností a firem je nově díky Vodafonu k dispozici rychlost připojení 1 Gb/s, což se lze dočíst v tiskové zprávě. To znamená více než třicetkrát rychlejší internet, než bylo dosud v Česku běžné. Výrazná změna je výsledkem spojení Vodafonu s bývalou firmou UPC. Vodafone digitalizuje Česko a díky gigabitovým rychlostem vznikla nová rozsáhlá gigasíť nejen pro domácnosti, ale i pro firmy a státní správu.

Vodafone gigabitová síť

Zhruba u poloviny aktivních přípojek k pevnému internetu využívali dosud Češi rychlosti jen do 30 Mb/s, uvedl nedávno Český statistický úřad. Vodafone nyní přichází s novou gigabitovou sítí, která přináší superrychlý internet se stahováním dat 1 Gb/s. To znamená více než třicetkrát rychlejší připojení. Operátor svou gigasíť nabízí rovnou pro 1,3 milionu domácností a firem a číslo se bude dále navyšovat.

Žádná jiná firma v Česku nedokáže připojit k tak rychlému internetu tolik domácností a firem. Je to výsledek naší dlouhodobé práce a náš výrazný příspěvek k digitalizaci této země. Digitální dálnice jsou cestou k úspěšné a konkurenceschopné České republice. Samozřejmě zároveň přinášejí lidem i příjemnější, spolehlivější a zábavnější užívání internetu,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

Domácí připojení musí být parťák, na kterého je spolehnutí. Pro zákazníky, kteří chtějí špičkový a stabilní internet, přináší Vodafone nejvyšší možnou rychlost v České republice. S pevným připojením 1 gigabit za sekundu můžete počítat s bleskovým stahováním i hraním online her pro celou rodinu bez limitů. Myslím si, že kdo jednou takto kvalitní připojení vyzkouší, už nebude chtít nic jiného,“ říká Quique Vivas, viceprezident Vodafonu Czech Republic pro nefiremní zákazníky. Nejde totiž pouze o vyšší rychlost, ale také o novou generaci síťové technologie, která přináší zákazníkovi kromě vyšší rychlosti i výkonnější modemy se silnější Wi-Fi.

Gigabit za 399 korun měsíčně

Připojení k internetu s rychlostí stahování 1 Gb/s je ode dneška dostupné zákazníkům za zaváděcí cenu 399 korun měsíčně, a to na dobu prvních 6 měsíců. Běžná cena připojení pak bude 999 korun měsíčně včetně pronájmu gigabitového modemu, který dokáže s vysokou rychlostí připojení pracovat.

Podnikatelům a firmám je gigabitový internet po půlročním zvýhodnění k dispozici za cenu 1 099 korun, v ceně je navíc prémiová péče, pevná IP adresa a aplikace SmartGuard pro ochranu před kybernetickými útoky.

Spolehlivé a vysokorychlostní připojení je základem pro dnešní podnikání a bude ještě důležitější pro zaměstnance pracující z domova. Gigabitové připojení umožňuje nejen nárůst produktivity pracovníků díky bleskurychlému stahování dat například rozsáhlých reportů, ale také umožňuje více datově náročným uživatelů vykonávat svou práci současně. Znamená i skvělé připojení po vaše zákazníky třeba v kavárně nebo obchodě,“ říká Jonathan Rutherford, viceprezident Vodafonu pro firemní zákazníky.

Řada uživatelů se o připojení dělí nebo využívá chytrá zařízení, kde je na internetu závislé fungování domácností i firem. Gigabitové připojení od Vodafonu umožní současně stahovat velké soubory, využívat firemní systémy, komunikovat s klienty pomocí videokonferencí, využívat nové technologie internetu věcí, sledovat 4K videa nebo vzdělávat děti pomocí online výuky. Pro představu: díky gigabitové rychlosti může stažení celovečerního filmu ve vysokém rozlišení trvat pouhé desítky sekund.

Mobilní síť, pevný internet i televize s videotékou

Kdysi pouze mobilní operátor se výrazně proměnil. Před pár lety začal Vodafone v Česku nabízet fixní a tedy i konvergentní služby, jeho pevné připojení je dnes k dispozici pro 99 % českých domácností. Letos také firma představila službu Vodafone TV, která obsahuje i širokou videotéku a která běží na vlastní globální platformě. Díky tomu se skupina Vodafone stala 2. největším poskytovatelem placené televize v Evropě.

Gigabitová rychlost internetu je tak dalším velkým krokem v konvergentní nabídce služeb od Vodafonu. Dostupnost nejrychlejšího připojení si zákazníci mohou ověřit na webu www.vodafone.cz/gigabit, kde najdou i další informace.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Obdobně zahájil výstavbu 1 Gb/s (optický kabel ) T-mobile. Vypadá to opticky dobře, ale jsou zde opět nějaká " ale", např jaká bude koncová rychlost na nejvzdálenější místě od ústředny, jak bude provedeno připojení přímo do bytu, metalicky nebo optickým kabelem či ještě nějak jinak? Jak dopadne srovnání se sítěmi 5G pokud dojde k rychlé výstavbě. Je zde řada otazníků a běžný uživatel se v tom těžko orientuje. Samozřejmě je to začátek, až skutečná praxe ukáže jaká je realita.
Jan Lazár
Jan Lazár
Co se týče 1Gb sítě u Vodafone volal jsem na infolinku, tam bohužel sedí lidé kteří neví co říkají. Mám možnost využívat 1Gb připojení u mně doma, ale připojení je pouze přes koaxiální kabel. Což podle mého názoru nebude dosahovat takových rychlostí jako s plnou optikou nebo po UTP kabelu.
Jestli někdo má zkušenosti s připojením 1Gb sítě přes koaxiál rád se dozvím případné zkušenosti.
Jinak 5G sítě v ČR no na to si ještě počkáme.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze