Prodeje iPhonů od Applu letos zatím klesají. Kdo za to může?

Prodeje iPhonů od Applu letos zatím klesají. Kdo za to může?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Meziročně došlo v prodeji iPhonů k poklesu o 10 %
  • Stojí za tím především asijské trhy
  • Daří se naopak službám, meziročně rostou

Apple zveřejnil své finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí roku 2024, které probíhalo od 1. ledna do 30. března 2024 (liší se tedy o klasického čtvrtletí). V tomto období společnost vykázala celkové tržby ve výši 90,75 miliard dolarů, což je meziročně o 4 % méně. Čistý zisk se zastavil na hodnotě 23,63 miliard dolarů, což představuje také mírný meziroční pokles.

Za pozornost stojí, že se ve srovnání s loňským rokem o něco méně daří iPhonům, jejichž prodeje poklesly o celých 10 %. Dle Applu za to mohou přední asijské trhy v čele s tím čínským a japonským. Obdobný trend pak vykazovaly i trhy ve zbytku Asie. Naopak v Evropě a USA jsou v prodejích iPhonů jen drobné změny, blíží se 0 % při meziročním srovnání.

Chuť si Apple mohl spravit u kategorie služeb, která vykázala tržby 23,9 miliard dolarů, což je o 14 % meziročně více a čísla překonávají i odhady analytiků. Do této kategorie spadají například předplatné, licenční smlouvy s vyhledávači a další platby ze stran zákazníků a uživatelů produktů od Applu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze