Nordic Telecom a Nokia spouštějí v Česku LTE síť pro kritickou komunikaci

1
Nordic Telecom a Nokia spouštějí v Česku LTE síť pro kritickou komunikaci
  • Jako vůbec první na světě v Česku spouští Nordic Telecom a Nokia LTE síť v pásmu 410–430 MHz určenou pro kritickou komunikaci
  • Jedná se o řešení určené uživatelům z řad veřejné správy i komerčních firem

Společnosti Nordic Telecom a Nokia spouštějí v Česku vůbec první LTE síť na světě v pásmu 410–430 MHz určenou pro kritickou komunikaci, jak se můžete dočíst přímo na nordictelecom.cz. Díky širokopásmovému řešení od společnosti Nokia je Nordic Telecom připraven nabídnout moderní a bezpečné komunikační řešení uživatelům z řad veřejné správy i komerčních firem.


Síť je vhodná například pro zajištění ochrany veřejnosti a odstraňování následků živelních pohrom (BB-PPDR), pro poskytování kritických širokopásmových datových služeb nebo pro oblast kritického IoT a M2M. Budovanou LTE síť tedy bude možné v Česku využít pro mobilní komunikaci složek integrovaného záchranného systému nebo pro komunikaci v kritických průmyslových odvětvích.

Jako průkopníci v této oblasti chceme ukázat, že služby kritické komunikace nové generace je možné poskytovat moderně a bezpečně prostřednictvím LTE sítě. Těšíme se, že toho dosáhneme díky spolupráci se společností Nokia, která nám poskytuje naprosto bezpečné a inovativní řešení, specializovaný lokální tým, technické poradenství a profesionální služby,” říká Jan Čornej, výkonný ředitel společnosti Nordic Telecom.

Společnost Nokia dodala pro budovanou síť Nordic Telecom řešení rádiové LTE sítě, technologii IP sítí a technologii DWDM (Dense Wavelength Division Multiplex). Bylo implementováno také řešení pro kritické Push to Talk (MCPPT), tedy pro účely řízené skupinové komunikace.

Dostatečná kapacita a propustnost LTE sítí umožní záchranářům, policistům nebo pracovníkům obsluhujícím kritickou infrastrukturu ve firmách posílat si videa nebo fotografie, aby měli lepší přehled o situaci a mohli při operacích efektivněji zasahovat. Pokročilé mechanismy prioritizace komunikace zajišťují dostupnost a bezpečnost služeb na požadované úrovni,“ doplňuje Aleš Voženílek, ředitel společnosti Nokia pro Českou republiku.