Doro představilo své novinky. Dominuje smartphone se vzdáleným přístupem

1
Doro představilo své novinky. Dominuje smartphone se vzdáleným přístupem
  • Značka Doro specializující se na smartphony pro seniory se vytasila s novinkami
  • Ty mají zaujmout především starší generaci, a to jednoduchým ovládáním
  • Potěší, že ač se jedná o telefony pro seniory, design nikterak neurazí

Švédská společnost Doro představila svůj první telefon uzpůsobený potřebám seniorů před více než 10 lety, konkrétně v roce 2007, a od té doby se mnohé změnilo – potřeby seniorů se zvýšily a Doro jde samozřejmě s dobou. V rámci dnešní tiskové konference představila společnost tři novinky, které se na tuzemském trhu objevily v průběhu února.

Jde o základní tlačítkový telefon s cenou pod tisíc korun, elegantní véčko a také vrcholný model s operačním systémem Android a doplňkovým softwarem zdarma, který umožní vzdálenou správu skrze monitor vašeho PC. Značka Doro je oblíbená především v domovském Švédsku, Francii a několika dalších zemích, ale ambice má i na to stát se velkým konkurentem pro oblíbené značky v tuzemsku.

Doro 8040: pro pokročilé seniory

Doro 8040 je vrcholem nabídky – jde o smarthone, který je od výroby uzpůsoben pro snadné nastavení a ovládání. Přední straně dominuje displej s HD rozlišením, který je příkladně citlivý na dotek a potěší i věrné podání barev a možnost nastavení speciálních režimů pro barvoslepé či jinak zrakem postižené uživatele. Pod displejem se nachází dedikovaná hardwarová tlačítka pro ovládání systému, tedy kontextové tlačítko, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a šipka zpět. Tlačítka netvoří jeden blok a se pyšní skvělým zdvihem i zpětnou vazbou, zklame snad jen absence podsvětlení.

Doro 8040

Rozměry smartphonu činí 148,6 × 70,1 × 9,5 milimetrů a hmotnost 165 gramů. I když nejde o žádné pírko, hmotnost se v ruce příjemně rozprostře, konstrukce navíc vypadá, že zvládne i méně šetrné zacházení a občasný pád. Zadní kryt je snímatelný, k baterii však výrobce přístup neumožnil. Po sejmutí krytu lze vložit SIM kartu ve velikosti nano, případně microSD kartu, slot pro druhou SIM kartu chybí. Dodejme, že sejmutí zadního krytu jde velmi ztuha, což podporuje celkové kvalitní konstrukční zpracování, i při pádu nehrozí, že by se telefon „rozletěl“ na několik dílů. Maximální hlasitost Dora 8040 je na špičkové úrovni, v nastavení lze zvolit i kompatibilní režim zvuku s naslouchátky, která jsou u seniorů vcelku běžná, ne všechny smartphony však podobnou funkcí disponují.

Doro 8040 má baterii s kapacitou 2 920 mAh, jež by měla zaručit více než 2 dny náročnějšího provozu. Stále je nutné myslet na fakt, že Doro 8040 je smartphone, ne hloupý telefon, díky Androidu ve verzi 7 lze pochopitelně doinstalovat všechny aplikace, které v nabídce případně chybí, v tom se Doro od konkurence nijak neliší.

Doro 8040

Doro také dosadilo průvodce počátečním nastavením, s nímž si bez problémů poradí i středně zkušený senior. Výukový průvodce nastaví vše důležité zhruba do dvou minut, už samotná velikost písma zaručuje, že k nastavení není třeba ani brýlí. Ve výbavě telefonu nechybí FM rádio, Bluetooth 4, LTE s podporou tuzemských frekvencí (včetně pásma 800) a interní paměť nabídne kapacitu 16 GB, z čehož je pro uživatele dostupných necelých 11 GB. Video lze nahrávat až ve Full HD rozlišení, fotit můžete snímačem s rozlišením 8 Mpx, přední selfie kamera pak nabídne rozlišní 2 Mpx. O plynulý chod se stará procesor MediaTek MT6738.

Doro Manager

Velkým benefitem je aplikace My Doro Manager, což je nástroj pro vzdálený přístup k telefonu. My Doro Manager umožňuje blízkým se souhlasem majitele telefonu přidávat kontakty do adresáře, zesílit hlasitost vyzvánění, pomoci dohledat telefon díky lokalizaci nebo třeba nahrát nové fotografie. Přátelé a příbuzní tak mohou na dálku poskytovat pomoc – například s nastavením, rychlým vytáčením, asistenčním tlačítkem a dalšími funkcemi, a to bez nutnosti přímé interakce s telefonem.

Rovněž obsah balení je nadstandardní. Kromě základních sluchátek a nabíječky naleznete v balení i dokovací stojánek, který z Doro 8040 udělá noční hodiny s možností přehrávání obrázků, poslouží i tedy jako fotorámeček. Novinka je k dostání za 5 499 Kč a k dispozici jsou i dvě barevné varianty (stříbrná a černá).

A další...

Další novinky, tlačítkový Doro 1360 a elegantní véčko Doro 2404, jsou především jednoduché a velmi dostupné přístroje pro snadné telefonování a psaní. Kvalita zvuku, citlivost a jednoduchost ovládání jsou opět maximální. Telefony vydrží v pohotovostním režimu na jedno nabití až 10 dní.

„Telefony véčka jsou stále populární. Displej je přirozeně chráněný, dobře se drží při telefonování a zaklapnutí umožňuje snadné ukončení hovoru,” rekapituluje Jitka Fürst. Všechny nově představené telefony Doro jsou vybaveny FM rádiem, fotoaparátem a svítilnou, kterou může senior použít například, když jde do sklepa nebo nemůže ve tmě něco najít. Jsou kompatibilní s naslouchátky a plně lokalizované do češtiny, včetně průvodce. Důležitou součástí telefonu je SOS pohotovostní tlačítko pro zprávy a volání.

Doro 1360, Doro 2404, Doro 6050, Doro 2404 a Doro 1360, Doro 1360

O level výše stojí véčko Doro 6050, které je na našem trhu absolutní novinkou. „Toto véčko je ideální pro uživatele, kteří chtějí jednoduchý telefon, ale přitom odmítají slevit z elegantního designu,” říká Jitka Fürst, zastupující společnost Doro. Véčka patří mezi nestárnoucí telefony: snadno se drží, displej je přirozeně chráněný a hovor lze přijmout jednoduše otevřením.

Doro 6050

Véčko 6050 je navíc osazené externím displejem, který bez nutnosti otevření umožňuje zjistit přesný čas nebo poznat, kdo volá. Uživatele upozorňuje také na příchozí SMS nebo indikuje proces nabíjení. A díky vestavěnému asistenčnímu tlačítku je snadné přivolat telefonem pomoc v případě nouze. Telefon Doro 6050 se vyznačuje líbivým designem, kterého si v loňském roce všimla porota Red Dot Awards a ocenila ho za produktový design.

Nejjednodušší Doro1360 je k dostání za 899 Kč a véčko Doro 2404 za 999 Kč. Elegantní véčko Doro 6050 Graphite White s externím displejem se prodává za 1 799 Kč. Telefony budou k dispozici u vybraných prodejců (Alza.cz, CZC.cz, Mall.cz, Electro World, Smarty a postupně u dalších). Model 2404 bude od 1. března také u operátora O2.

Diskuze ke článku
pantonik
Doro 8040 jsem dnes prohlížel v Drážďanech a musím říct, že se mi moc líbil. Šlo nastavit češtinu bez problémů,smarphon má vše co třeba , zrovna pro starší lidi, nebo ty, kteří se přiliž neprientují,

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze